VERENIGING VAN VRIENDEN VAN HET
GEMEENTEMUSEUM HELMOND


Zuid-Engeland

8-daagse busreis Zuid-Engeland en Londen
van zondag 1 mei t/m zondag 8 mei 2016


reisleider
Ton Bierhoff


ass. reisleider
Wini van Dijk


chauffeur
????


gidsen
????


Het weer in Southampton

Het weer in Londen

Hotel Jurys Inn

(Google Maps) Hotel Crowne Plaza Hotel Crowne Plazadag 1, zondag 1 mei
Zoals te doen gebruikelijk vertrekken we (ca. 07.30 uur) vanaf de parkeerplaats Vlisco, vanwaar we met de comfortabele bus rijden naar Calais voor de veerboot naar Dover. Op de boot is er gelegenheid de lunch te gebruiken. In de middag bezoeken we het kasteel Dover, dat ligt op de krijtrotsen en is gebouwd in de 12e eeuw. De wallen, muren en uitkijktorens van het kasteel bieden een spectaculair uitzicht over het Kanaal en de omgeving. Geen enkel ander fort kan terugkijken op zo'n lange geschiedenis als het kasteel van Dover: van Romeinse tijd tot heden. Het kasteel vormt ook een imposante herinnering aan de tijd van koning Hendrik II, een tijd van intriges en geweld. Onder het kasteel is in de loop van de geschiedenis een uitgebreid netwerk van tunnels en gangen uitgegraven. Hierna rijden we door naar Hotel Jurys Inn waar we de komende 4 nachten zullen verblijven. Diner in het hotel.
(Google Maps) Vlisco Helmond Vlisco
(Google Maps) Calais Frankrijk Calais
P&O Ferries Calais-Dover
(Google Maps) Dover Engeland Dover
Dover Castle
dag 2, maandag 2 mei
Na het ontbijt vertrek naar het bruisende Winchester, één van de oudste steden van het land. De Romeinen veroverden de plaats in 44 na Christus en doopten het Venta Belgarum . De stad was lange tijd de hoofdstad van het oude koninkrijk Wessex. We maken een wandeling in het historische centrum onder leiding van een gids. Daarna bezoeken we de imposante 12e-eeuwse kathedraal. Na de vrije lunch (in de pub van uw keuze?) bezoeken we St. Cross Hospital voor een rondleiding. Het is niet alleen het oudste, maar ook het grootste middeleeuwse armenhuis in Engeland. Het complex omvat een prachtige Normaanse kerk, een Tudor klooster en een klassieke middeleeuwse Hall, omgeven door mooie tuinen. Diner in het hotel.


Wincherster

Wincherster kathedraal

dag 3, dinsdag 3 mei
Vandaag bezoeken we het bekendste prehistorische monument ter wereld, Stonehenge.
De eerste grote stenen verschenen er meer dan 3000 jaar geleden en gedurende duizend jaar werd er aan het monument gebouwd. We bezoeken dit monument op eigen gelegenheid (audiotour is inbegrepen, indien beschikbaar). Hierna vervolgen we onze reis naar Stourhead, een prachtig 18e-eeuws landhuis met een schitterend interieur. We kunnen op eigen gelegenheid lunchen in het kasteelrestaurant. De belangrijkste reden voor een bezoek is overigens niet het huis maar de fantastische Stourhead gardens, het beroemdste voorbeeld van een 18e-eeuwse Engelse landschapstuin. De familie Hoare (sinds 1720 eigenaar) richtte samen met de architect Henry Flitcorft de tuinen ervan in. Bij het ontwerpen hiervan hield Hoare zich aan het principe dat bij een wandeling door de tuinen nooit tweemaal hetzelfde gezien mocht worden. Tot op de dag van vandaag is dit principe goed terug te vinden in de tuinen. Diner in het hotel.

Stonehenge

Stourhead
Stourhead


dag 4, woensdag 4 mei
In Southampton bezoeken we de Southampton City Art Gallery, op loopafstand van het hotel gelegen. Dit museum is internationaal bekend vanwege de ruim 4000 kunstvoorwerpen uit verschillende eeuwen. Enkele highlights van de collectie zijn een 14e-eeuws altaarstuk van Allegretto Nuzi, schilderijen van Camden Town Group en The London Group, sculpturen van Jacob Epstein, Auguste Rodin, Edgar Degas, Henri Gaudier Breska, Richard Dacon en Tony Cragg, en foto's van Richard Lon. Hierna vrije lunch in het centrum van Southampton (Probeer eens een publunch in een lokale pub). 's Middags zijn we in Portsmouth, een belangrijke marinebasis in Zuid Engeland. Daar zijn ook de nodige bezienswaardigheden te bezoeken: bijvoorbeeld grote historische slagschepen in de bekende Historic Dockyard. Wij brengen een bezoek aan het schitterende National Museum of the Royal Navy. Diner in het hotel.
Southampton
Portsmouth
Royal Naval Museum
dag 5, donderdag 5 mei
Ontbijt in het hotel en daarna uitchecken. Vertrek per bus naar Hampton Court Palace, een schitterend paleis dat stamt uit de 16e eeuw. Dit paleis aan de Theems was ooit een van de residenties van de Engelse Koninklijke familie. Hendrik VIII liet het paleis verbouwen naar de smaak van zijn tweede echtgenote Anna Boleyn. Het grootste gedeelte van het paleis is gebouwd in de Tudorstijl. Een stijl die bekend staat om het gebruik van versieringen, bogen, trapgevels en pinakels. Ook het interieur is allesbehalve strak te noemen. Het bevat vele bekende schilderijen van de Koninklijke familie en oude wandkleden. Hampton Court beschikt tevens over schitterende tuinen met veel uitheemse bloemen en planten. U kunt hier heerlijk rond wandelen of verdwalen in het grote labyrint. Inchecken in hotel Crowne Plazain Gatwick, ten zuiden van Londen Diner in het hotel.
Hampton Court Palace
dag 6, vrijdag 6 mei
Vertrek vanaf het hotel naar Londen voor een bezoek aan het Tate Modern. Meer dan 5 miljoen mensen bezoeken jaarlijks dit museum voor de moderne kunst. Tate Modern is gevestigd in het oude Bank Side Powerstation, een voormalige elektriciteitscentrale aan de Theems. Het is een gigantisch gebouw van 5 verdiepingen, geheel gevuld met moderne kunst. Vrijwel alle stromingen binnen de moderne kunst komen aan bod. U kunt er werk vinden van beroemde artiesten als Claude Monet, Pablo Picasso, Andy Warhol en Carl André. Een leuke tip is om even wat te gaan eten of drinken in het restaurant van het museum. Hier kunt u namelijk genieten van een geweldig uitzicht over de Theems en van de dichtbij gelegen St. Pauls Cathedral. Middag: vrije tijd in Londen. Steek de Theems over voor een bezoek aan de St. Pauls, of maak een ritje in het Londen Eye. Diner in het hotel.
Londen
Tate Modern
St Paul's Cathedral
dag 7, zaterdag 7 mei
Vandaag staat de wereldberoemde Westminster Abbey op het programma. Dit is een van de bekendste en belangrijkste kerken in Engeland. De bouw van de kerk begon omstreeks 1050 en is daarna meerdere malen uitgebreid of verbouwd. Het grootste gedeelte van Westminster Abbey stamt uit de periode van 1245 tot 1277, toen Henri III het ombouwde tot een Gotische kerk. De meest karakteristieke toevoeging stamt uit de jaren 1722 tot 1745. In deze periode zijn de twee torens gebouwd die Westminster Abbey zo herkenbaar maken. Sinds 1066 hebben alle kroningen in Engeland in Westminster Abbey plaatsgevonden. In dat jaar werd Harold II voor het eerst hier gekroond. Nog in datzelfde jaar werd zijn opvolger Willem de Veroveraar koning van Engeland. Het laatste grote evenement was het huwelijk van prins William en Kate Middleton (2011), uitgebreid uitgezonden op de TV. In Westminster Abbey liggen vele beroemde mensen begraven, zoals de wetenschappers Charles Darwin en Isaac Newton, componist Georg Friedrich Händel en schrijver Charles Dickens. Middag: vrije tijd in Londen (nog even shoppen?). Diner in het hotel.
Westminster Abbey
Westminster Abbey

dag 8, zondag 8 mei
Vandaag rest de terugreis naar Nederland, met de ferry naar Calais, op de boot kan geluncht worden. Onderweg genieten we nog van het 3-gangen afscheidsdiner. Verwachte aankomst in Helmond: 21.00 uur.


Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print