VERENIGING VAN VRIENDEN VAN HET
GEMEENTEMUSEUM HELMOND


Stuttgart en omgeving

5-daagse busreis naar Stuttgart en omgeving
van woensdag 30 sept. t.m. zondag 4 okt. 2015


reisleider
Ad Snels

  ass. reisleider
Frans Jacobs


chauffeur
Jan van Kessel


gidsen

Hotel
Hotel Württemberger Hof

Ohringen info
Weersverwachting Stuttgart
Stadsplan Stuttgart
hier komt fotoreportage
hier komt reisverslag
Dag 1 - woensdag 30 september
Om 8.00 uur vertrek van de bus vanuit Helmond naar Koblenz, waar we de Deutsches Eck bezoeken. In het mooie centrum, met de Romaanse Liebfrauenkirche die voor de liefhebbers te bezoeken is, kunnen we op eigen gelegenheid lunchen.
Na de lunch zetten we onze reis voort naar ons hotel in Öhringen ten noorden van Stuttgart om ons programma voor de komende dagen te kunnen afwerken. Aan het einde van de middag komen we aan in het hotel, waar we inchecken.
Diner en overnachting in hotel
Koblenz  
Koblenz panorama's
O.L.Vrouwekerk Koblenz
Ohringen  
Ohringen fotogalerie
Hotel
Dag 2 - donderdag 1 oktober
Vanochtend vertrekken we naar Schwäbische Hall voor een bezoek aan de kunstcollectie van Würth voor moderne kunst en na de vrije lunch een bezoek aan de Johanniterkirche/Kunsthalle Würth voor oude kunst waaronder Lucas Cranach der Ältere, Tilman Riemenschneider en Hans Holbein der Jungere.
De Kunsthalle werd, na een prijsvraag in 1997, gebouwd naar een ontwerp van de Deense architect Henning Larsen uit Kopenhagen. Het uit drie verdiepingen bestaande kubusvormige museum, werd gebouwd op een reeds bestaande ondergrondse parkeergarage op de locatie Alte Brauerei van een voormalige brouwerij. Het moderne gebouw van staal en Crailsheimer muschelkalk past in de Altstadt van Schwäbisch Hall. De bovenverdieping wordt in twee delen gescheiden door een openbaar toegankelijk plein, waar ook de entree van het museum, de museumshop en een cafetaria zijn gesitueerd.
In de herfst van 2008 werd een totale renovatie betaald door de Adolf Würth GmbH & Co. van de Johannieter kerk, een geseculariseerde kerkgebouw uit de 12e eeuw, afgesloten. Het gebouw is één van de uitstekende culturele monumenten van de stad Schwäbisch Hall. Het herstel van dit gedenkteken, belangrijk onderdeel van de restauratie is de installatie van moderne huis-, veiligheid-, klimaat- en sanitaire engineering, welke voldoet aan de hoogste normen voor de museumwereld, evenals de restauratie van het oorspronkelijke gotische dak werk uit 1400, wat het oudste blijkt te zijn in zijn soort in Zuid-Duitsland. Talrijke toevoegingen aangebracht in de turbulente geschiedenis van profaan gebruik zijn aan het licht gebracht en verwijderd, de natuurlijke stenen gevel hersteld, de boog ribben van het koor en de ramen weer in eer hersteld en het dak van het gebouw laat haar oorspronkelijke schoonheid weer zien.
Aan het einde van de middag vertrekken we weer terug naar het hotel.
Diner en overnachting in hotel
Schwäbisch Hall Stadtplan
Schwäbisch Hall foto's
Würth Schwäbisch Hall
Würth Kunzelsau
Kunst Würth  
Würth kunstverzameling
Würth Kunsthalle  
Würth Kunsthalle SH
Würth Kunsthalle
Würth Johanniterkirche SH
Würth Johanniterkirche
Würth Kunzelsau
Dag 3 - vrijdag 3 oktober
Deze dag staat in het teken van Stuttgart.
In de ochtend een bezoek aan Kunstmuseum Stuttgart. Het museum is een spectaculaire nieuwbouw, gelegen aan een plein in het hart van de stad.
De opbouw met een kubus van glas en twee tentoonstellingsruimten, die in een niet gebruikt tunnelsysteem ingericht werden, geeft de expositieruimte een oppervlakte van 5000 m². Naast drie tot vier grote tentoonstellingen worden erin de vaste collectie hoogtepunten van het impressionisme, klassiek moderne tot de huidige tijd tentoongesteld. Na de vrije lunch een bezoek aan de Staatsgalerie Stuttgart en voor diegenen die genoeg kunst gehad hebben voor die dag facultatief het Mercedes-Benzmuseum.
Aan het einde van de middag vertrek naar het romantische, oude stadje Esslingen waar we een stadswandeling van 1,5 uur maken onder leiding van een gids.
We sluiten ons bezoek aan Esslingen af met een diner in Weinkeller Einhorn, een heerlijke Schwäbische maaltijd in de 700-jarige wijnkelder, gelegen in het centrum van Esslingen.
Daarna terug naar het hotel voor de overnachting.
Stuttgart landkaart  
Stuttgart panorama's  
Mercedes-Benzmuseum  
Mercedes-Benzmuseum  
200 foto's van museum  
Esslingen Stadtplan  
Esslingen foto's  
Weinkeller Einhorn  
 Weinkeller Einhorn
Dag 4 - zaterdag 3 oktober
Vanochtend bezoeken we het Kloster Maulbronn voor een rondleiding in het klooster. Hierna vrije tijd, zodat we op eigen gelegenheid Maulbronn kunnnen bekijken, want er is hier veel interessants te zien. Tevens kunnnen we op eigen gelegenheid gaan lunchen. Om 14.00 uur vertrek naar Ludwigsburg. In dit barokke stadje ligt een van de grootste barokke kastelen van Europa, Slot Ludwigsburg, met de enorme tuin. We hebben hier de gelegenheid voor een bezoek aan o.a. de schitterende tuinen.
Diner en overnachting in hotel.
Ludwigsburg stadskaart  
 Abdij van Maulbronn
Abdij van Maulbronn  
Ludwigsburg  
Slot Ludwigsburg  
Dag 5 - zondag 4 oktober
Helaas alweer naar huis, maar niet zonder Wetzlar bezocht te hebben. Deze schilderachtige stad aan de Lahn, was net als Worms, een belangrijke stad in het oude Duitsland. Een gids laat ons de stad en de Dom zien.
In de middag rijden we naar de grens bij Venlo, waar in Restaurant Burg Ingenhoven te Nettetal het slotdiner geserveerd wordt. Tegen 22.00 uur zijn we weer terug in Helmond.
Wetzlar  
Wetzlar panorama's  
Burg Ingenhoven  
Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print