VERENIGING VAN VRIENDEN VAN HET
GEMEENTEMUSEUM HELMOND


Madrid-Toledo

8-daagse Vliegreis naar Madrid-Toledo en omgeving
van maandag 4 t.m. maandag 11 mei 2015


reisleider
Ad Snels


chauffeur


gids
Fotoreportage
 


 InternetMadrid musea
       Google mapsHotel Arturo Soria Suites
 InternetHotel Arturo Soria Suites
dag 1, maandag 4 mei
VertrekTijdVluchtvanNaarAankomstTijd
4 mei13.40KL 1703AmsterdamMadrid4 mei16.15
U wordt per comfortabele touringcar opgehaald bij Vlisco B.V. in Helmond voor de transfer naar luchthaven. Na aankomst wordt u opgewacht door de chauffeur. Deze brengt u na een korte stadstour naar uw hotel voor de check in (stadstour is afhankelijk van de aankomsttijd van de vlucht)
Diner en overnachting in hotel
 Google mapsMadrid-Barajas Airport
 InternetMadrid-Barajas Airport
 WikipediaMadrid
 Google mapsMadrid
 InternetMadrid
dag 2, dinsdag 5 mei
Na het ontbijt in het hotel vertrekt u per bus naar het Prado-Museum. Deze dag staat in het teken van de Spaanse hoofdstad. Madrid is rijk aan kunst, cultuur en geschiedenis. Het Prado is een van de belangrijkste musea van Europa. We gaan kennis maken met de werken van beroemde Spaanse schilders als El Greco, Vélasquez en Goya. Ook de Italiaanse en Vlaamse School zijn rijkelijk vertegenwoordigd. De Rubens liefhebbers komen ogen tekort. Na afloop van dit bezoek vertrekt u per bus naar het stadscentrum. Na de vrije lunch volgt er een uitgebreide stadsrondrit. Onze gids brengt ons o.a. naar het Koninklijk Paleis, het Postkantoor, de Plaza Mayor en andere bezienswaardigheden. Aan het einde van de middag transfer naar hotel.
Diner en overnachting in hotel
 WikipediaPrado Museum
 Google mapsPrado Museum
 InternetPrado Museum
dag 3, woensdag 6 mei
Ontbijt in het hotel. Na het ontbijt vertrek per bus voor een mooie dagexcursie. Wij zullen de dag beginnen met een bezoek aan de Vallei der Gevallenen, dit ligt 8 km verwijdert van het stadje San Lorenzo del Escorial. Eigenlijk is het een praalgraf geworden voor Franco zelf maar het is een grote toeristische trekpleister geworden en omstreden in Spanje. In San Lorenzo del Escorial wat ongeveer 30 km buiten Madrid ligt op 1065 meter hoogte liet Philips ll een grandioos klooster-paleis bouwen, dat een van de grootste gebouwen van Europa is (161x207 meter). U zult de vele facetten van dit beroemde El Escorial te zien krijgen.
Diner en overnachting in hotel
 WikipediaVallei der Gevallenen
 Google mapsVallei der Gevallenen
 WikipediaEl Escorial
 Google mapsEl Escorial
 InternetEl Escorial
dag 4, donderdag 7 mei
Ontbijt in het hotel. Na het ontbijt vertrek per bus voor een dagexcursie naar Toledo. Toledo is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van onze reis. De schrijver Cervantes noemde Toledo ooit: “De roem van Spanje en de kroon van zijn steden." Een oude legende vertelt ons: “Toen God de zon schiep, plaatste Hij haar boven Toledo en Adam werd de eerste koning." De geschiedenis van Spanje vanaf de Romeinen tot en met de Spaanse burgeroorlog vindt u samengebald in beeld gebracht in deze middeleeuwse stad. Toledo is terecht een nationaal monument. Alle bouwstijlen zijn hier vertegenwoordigd en vele beroemde kunstenaars, met El Greco voorop, vonden hier hun inspiratie. Van hem zien we zijn belangrijkste werk in de San Tomé kerk, namelijk “De begrafenis van de graaf van Orgaz". Toledo als geheel is eigenlijk één grote schatkamer en het is ondoenlijk om in zo'n korte tijd alles te zien en te bewonderen. Als we moeten kiezen, dan wordt het in ieder geval de Catedral Primada, de belangrijkste kerk van het land. Dan volgen het klooster San Juan de los Reyes en de Sinagoga de Santa Maria la Blanca en de Sinagoga del Transito. Toledo was al vroeg een multiculturele samenleving. Men vindt dan ook her en der naast de Christelijke ook Joodse en Moorse invloeden.
Diner en overnachting in hotel
 WikipediaToledo
 Google mapsToledo
 InternetToledo
 WikipediaEl Greco
dag 5, vrijdag 8 mei
Ontbijt in hotel. Na het ontbijt vertrek per bus. We bezoeken het Museum Thyssen-Bornemisza in Palacio Villahermosa in Madrid. Hier vindt u de grootste particuliere kunstverzameling in Europa. De bekende Baron Thyssen Bornemisza heeft nog maar kort geleden zijn collectie overgeplaatst van Zwitserland naar Madrid. Na dit bezoek transfer per bus naar het centrum. Na de lunch vrij op eigen houtje Madrid te verkennen. (Of eventueel een bezoek aan het Musee de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando)
Diner en overnachting in hotel (optioneel bezoek aan flamenco show in Madrid)
 WikipediaThyssen Bornemisza
 Google mapsThyssen Bornemisza
 InternetThyssen Bornemisza
 InternetFlamenco
dag 6, zaterdag 9 mei
Ontbijt in hotel. Vandaag maken we een mooie dagtocht. Onze chauffeur brengt ons naar Segovia, dat gelegen is op een steil oplopende heuvelrug tussen twee rivierdalen. Onder aan de heuvel ligt het Romeinse aquaduct, het opvallendste en beroemdste monument van Segovia; het “uithangbord" van de stad (29 meter hoog en 813 meter lang). Een andere blikvanger van belang is het Alcázar; het “boegbeeld” van Segovia. Beiden én de kathedraal van Segovia kunnen rekenen op ons bezoek. Op de weg terug naar Madrid nog even een bezoek brengen aan La Granja de San Ildefonso. Dit prachtige paleis met zijn parken en tuinen is zeer bezienswaardig maar onmogelijk om helemaal te bekijken want 145 ha. met een haag van 6 km en lanen en pleinen met een lengte van 35 km, dat lijkt iets te veel van het goede.
Diner en overnachting in hotel.
 WikipediaSegovia
 Google mapsSegovia
 InternetSegovia
dag 7, zondag 10 mei
Ontbijt in hotel Vandaag de laatste dag in Madrid. Voordat we morgen terugvliegen hebben we tijd voor het Reina Sofia Museum met het wereldberoemde werk van Picasso; de Guernica. Door de Spanjaarden ook wel spottend Sofidú genoemd omdat de Spaanse overheid een soort Centre de Pompidoe in Madrid wilde.
Na de vrije lunch een bezoek aan Aranjuez en speciaal aan het Koninklijk Paleis van Aranjuez, Plaza de Parejas, door opeenvolgende vorsten van de Bourbon dynastie gebouwd is. Ongeveer 100 km voor de ritten heen en weer.
Diner en overnachting in hotel
 WikipediaMuseum Reina Sofia
 Google mapsMuseum Reina Sofia
 InternetMuseum Reina Sofia
 WikipediaPaleis van Aranjuez
 Google mapsPaleis van Aranjuez
 InternetPaleis van Aranjuez
dag 8, maandag 11 mei
Vandaag is helaas alweer de laatste dag van deze reis. Na het ontbijt en het uitchecken heeft u afhankelijk van de gekozen retourvlucht de transfer naar de luchthaven. Bij aankomst op de luchthaven volgt de transfer terug naar Helmond.
VertrekTijdVluchtvanNaarAankomstTijd
11 mei12.50KL 1702MadridAmsterdam11 mei15.25
 Wikipedia##titel##
 Google maps##titel##
 Internet##titel##


Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print
Mw. M. Ammerlaan Mw. A. Bloemen-Philippus Mw. M. Brouwers Mw. P. Claasen-van de Ven Dhr. A. Claassen Mw. E. van Duppen-van Mierlo Mw. C. van Santen-van Eekert Mw. M. Iddink-Linden Dhr. B. Jonker Mw. M. Jonker-de Monchy Mw. E. Joosen-Jansens Mw. J. van Melis Mw. M. Kager-Dekker Mw. Y. van Leusden-Weeber Mw. H. Vossen-van de Ven Mw. L. Maagdenberg Dhr. P. Boden Mw. G. van Melis Hr. G. Meijer Mw. A. Meijer-Termeer Dhr. E. Olympio Mw. P. Olympio-Welten Mw. Rozeboom Dhr. N. Docters van Leeuwen Dhr. A. Snels Mw. C. Snels-van den Burg Mw. W. Meulendijks-Wasser Dhr. R. van der Weij Mw. E. van der Weij-van de Berg Dhr. A. Willems Mw. W. Willems-van de Moosdijk Dhr. F. Wijnheijmer Mw. F. Wijnheijmer-Kuiper Dhr. J. van Baalen Dhr. R. Wijn Mw. H. Boijens