VERENIGING VAN VRIENDEN VAN HET
GEMEENTEMUSEUM HELMOND


Lille en omgeving

4-daagse busreis naar Lille en omgeving
van donderdag 25 t.m. zondag 28 september 2014


reisleider
Ad Snels

 


chauffeur
Wim Godding


gidsen

Novotel Lens Noyelles


Weersverwachting Lille

hier komt fotoreportage
Reisverslag Leo van Tilburg
Dag 1 - donderdag 25 september
09.00 uur Vertrek Helmond.
We vertrekken zoals gebruikelijk van het parkeerterrein bij Vlisco in Helmond om naar Roubaix te rijden al waar we op eigen gelegenheid de lunch in het centrum zullen gebruiken.

12.30 uur Aankomst Roubaix. Na de lunch, om 14.00 uur, bezoeken we het mooie Musée La Piscine de Roubaix. Het museum herbergt een interessante collectie 19e en 20e-eeuwse kunst. Het prachtige art deco-gebouw, dat vroeger het gemeentelijke zwembad was, bevat werk van verschillende kunstdisciplines. Deze werken zijn geïntegreerd in de voormalige badruimtes, op een magische manier weergegeven en chronologisch en thematisch opgesteld. 17.00 uur Vertrek Roubaix. Vervolgens gaan we naar hotel Novotel Lens Noyelles in Lens. 17.45 uur Aankomst Novotel Lens Noyelles in Lens. Inchecken en aansluitend gezamenlijk diner.
Roubaix  
Musée La Piscine  
Musée La Piscine
Dag 2 - vrijdag 26 september
Ontbijt in het hotel.
Na het ontbijt vertrekken we per bus vanaf Lens naar Lille. Vandaag bezoeken we Lille.
Lille, in het Nederlands ook bekend als Rijsel, ligt in het noorden van Frankrijk nabij de grens met België. Het is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, van de regio Nord-Pas de-Calais en van het Noorderdepartement. De geschiedenis van Lille is één van de dingen die een stadsbezoek zo aantrekkelijk maken. Lille is respectievelijk onderdeel geweest van Vlaanderen, de Spaanse lage landen en is pas sinds 1667 onderdeel van Frankrijk. De naam Rijsel stamt uit de tijd dat Lille de hoofdstad van Vlaanderen was. Als je in Lille bent waan je het ene moment in Vlaanderen en het andere moment in een typisch Franse stad. De architectuur is zeer wisselend, het oude centrum (vieux Lille) heeft een middeleeuws karakter, terwijl het huidige centrum veel moderner aandoet.
Lille  
 Lille
Film Lille
Dag 3 - zaterdag 27 september
Ontbijt in het hotel.
Na het ontbijt vertrekken we per bus voor een bezoek aan Amiens voor een bezichtiging van de Kathedrale basiliek van Onze-Lieve-Vrouw. De Notre Dame is de grootste kerk van de Franse stad Amiens, de hoofdstad van Picardië. Het is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk en behoort met die van Chartres, Reims en Bourges tot de zuiverste voorbeelden van de gotiek. Op 12 december 1854 werd zij door paus Pius IX verheven tot basiliek. Sinds 1981 staat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Na het bezoek aan de Kathedraal van Amiens gebruiken we ook hier weer op eigen gelegenheid en voor eigen rekening de lunch. Daarna gaan we weer richting Lens.
Voor we in Lens arriveren gaan we naar het nieuwe museum Louvre-Lens, dat gebruikt maakt van de indrukwekkende collectie van het Louvre in Parijs.
Het museum is ontworpen door een Japans architectenbureau en is gebouwd als een groot paleis van glas en staal. Vervolgens rijden we terug naar ons hotel en ons gezamenlijk diner.
 Amiens
Amiens  
Kathedraal Amiens  
Foto's Kathedraal Amiens
Dag 4 - zondag 28 september
Ontbijt in het hotel.
Uitchecken en vertrek per bus naar het Musée d'Art Moderne Lille Métropole, kortweg LaM. Dit museum bevat een collectie moderne kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw, een verzameling hedendaagse kunst en de grootste verzameling 'art brut' van Europa. Na een vier jaar durende verbouwing heeft het museum zijn deuren gelukkig weer geopend, en kunt u genieten van prachtige kunst van bijvoorbeeld Van Dongen, Braque en Picasso. Vergeet ook vooral niet om een wandeling in het prachtige bijbehorende beeldenpark te maken!
Aansluitend aan het bezoek van LaM gaan we naar Ieper om gezamenlijk een afscheidslunch in het centrum van deze stad te gebruiken. (Lunch in restaurant 't Ganzeke) Na de lunch vrij om wat door het stadje te wandelen waarna we op onze terugweg de Duitse soldatenbegraafplaats Vladslo, met het beeldenpaar van Käthe Kollwitz 'Die Eltern', zullen aandoen voordat we naar Helmond teruggaan.
 Musée d'Art Moderne
 Ieper
 't Ganzeke Ieper
't Ganzeke  
Duits kerkhof Vladslo  
Film Ieper
Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print