ZUID-ITALIň

8-daagse vliegreis Zuid-ItaliŽ
van dinsdag 15 april t.m. dinsdag 22 april 2014


Reisleider
Ton Bierhoff


SRC reisleidster
Irmina Burger


chauffeur
Matteo Maresca

 
 

Het weer in Napels
Het weer in Bari
Alles over ItaliŽ
Info Zuid-ItaliŽ
Informatie ApuliŽ
Film ApuliŽ
Film Puglia

 Reisverslag Julie Bierhoff
Hotel I Gigli in Nola bij Napels
(1e en 7e nacht)
Hotel I Gigli is gelegen in een schilderachtig park vlak bij de historische Paleo-christelijke basiliek van Nola.
Elke kamer van I Gigli Hotel is voorzien van airconditioning, sky-tv, een minibar en een telefoon met een directe buitenlijn. I Gigli beschikt over een groot buitenzwembad met zonneterras. In de buurt van het hotel stoppen er openbare bussen, waarmee u in 10 minuten naar het centrum van de stad reist.
Hotel I Gigli
Hotel I Gigli
(Google Maps) Hotel Gigli Hotel Gigli
Hotel Colle del Sole in Alberobello.
(2e t/m 5e nacht)
Hotel Ristorante Colle del Sole ligt vlak bij het centrum van Alberobello en op slechts 500 meter van de wijken Aia Piccola en Rione Monti, die beide op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. Dit charmante hotel wordt omgeven door typisch Apulisch landschap.
Het hotel beschikt over nieuwe en comfortabele openbare ruimtes, waaronder een elegante bar en wijnbar, een grote tuin en een restaurant dat heerlijke gerechten serveert.
Hotel Colle d. Sole
Hotel Colle d. Sole
(Google Maps) Hotel Ristorante Colle del Sole Hotel Colle del Sole
Hotel la Tana in Maratea
(6e nacht)
De accommodatie beschikt over een gratis buitenzwembad, wellnessfaciliteiten en een fitnessruimte. WiFi is gratis.
De kamers zijn eenvoudig ingericht en voorzien van een satelliet-tv en een eigen badkamer. Alle kamers hebben een balkon, een terras of patio en sommige hebben ook een kleine tuin. Bij het buitenzwembad en de hot tub is een panoramaterras aangelegd waar u kunt zonnebaden met uitzicht over de zee en de bergen. Ter ontspanning kunt u terecht in de mediterrane tuin, begroeid met palmbomen.
Hotel la Tana
Hotel la Tana
(Google Maps) Hotel la Tana Hotel la Tana
Dag 1 - dinsdag 15 april     Vliegreis naar Napels.
U wordt per comfortabele touringcar opgehaald bij Vlisco B.V. in Helmond voor de transfer naar Eindhoven Airport voor onze vlucht naar Napels. Vanaf het vliegveld van Napels worden we naar ons hotel gebracht. (ca 40 km)
Eindhoven Airport
Transavia
Eindhoven Airport
(Google Maps) Napels Napels
Napels Airport
Stadskaart Napels
Dag 2 - woensdag 16 april       Ruvo di Puglia - Castel del Monte.
We doorkruisen ItaliŽ van west naar oost. Op de uitgestrekte vlakte bij Ruvo di Puglia bezoeken we het imposante Castel del Monte, dat onlosmakelijk verbonden is met het leven van Frederik ll. De gedachte achter de bouw van dit achthoekige kasteel is nog steeds een mysterie. We verblijven 4 nachten in de regio ApuliŽ, nabij Alberobello. (ca. 370 km).
Puglia
(Google Maps) Alberobello Alberobello
(Google Maps) Ruvo di Puglia Ruvo di Puglia
ApuliŽ
Ruvo di Puglia
Castel del Monte
Alberobello
Dag 3 - donderdag 17 april       Alderobello en Bari.
In de hoofdstad van de trullistreek, Alberobello, bekijken we de wonderlijke trullihuizen, een soort 'sprookjeshutten' die zijn opgetrokken uit leisteen. Bari is de hoofdstad van de regio ApuliŽ en is een echte universiteitsstad met een interessant oud stadsdeel. We maken hier een uitgebreide stadswandeling waarbij we uiteraard de Sint Nicolaasbasiliek en de moderne San Ferdinandokerk zien. Maar we wandelen ook over het Piazza Umberto I. Dit prachtige plein is omringd met palmbomen en huisvest de prachtig rijke bibliotheek en het archeologisch museum. Aan het einde van de dag reizen we weer terug naar ons hotel in Alberobello.
(Google Maps) ApuliŽ ApuliŽ
(Google Maps) Bari Bari
Stadskaart Bari
Alberobello
(Google Maps) Hotel Gigli Trulli District
Trulli van Puglia
Film Alberobello
Bari
St. Nicolaas Bari
St. Nicolaas Bari
basilicasannicola
Dag 4 - vrijdag 18 april       Lecce en Otranto.
Diep in 'de hak' van ItaliŽ ligt de barokstad Lecce. Vanwege de vele 17e- en 18e-eeuwse gebouwen wordt deze stad ook wel 'het Florence van de barok' genoemd. Tijdens een wandeling zien we onder andere de Dom, de Santa Crocekerk, het aartsbisschoppelijke paleis en het Romeinse amfitheater.
Na ons bezoek rijden we door naar de oude havenplaats Otranto, gelegen in het oostelijke einde van ItaliŽ. Deze stad beschikt over een oeroude geschiedenis; de eerste bevolking stamt uit de Bronstijd. Otranto behoorde o.a. tot het Romeinse Rijk en werd bezet door de Noormannen. We bezoeken hier de beroemde kathedraal. Na ons bezoek rijden we weer terug naar ons hotel in de omgeving van Alberobello.
's Avonds wordt er in Alberobello een indrukwekkend Passiespel opgevoerd, waar velen van ons naartoe zijn gegaan.
(ca 320 km)
(Google Maps) Ostuni Ostuni
(Google Maps) Otranto Otranto
panorama Santa Croce
panorama Piazza Oronzo
Kaart Lecce
Lecce
Ostuni
Otranto
Kathedraal Otranto
Otranto kerkvloer
Otranto panorama
Dag 5 - zaterdag 19 april       Matera.
Na ons ontbijt rijden we naar Matera, gelegen op de rand van een diep ravijn. Het heeft een drukke bovenstad en een stille benedenstad, Sassi (grot) genaamd. Deze laatste bestaat uit twee delen: Sasso Barisano en het pittoreske Sasso Caveoso. In vroeger tijden leefde men hier in uitgehakte grotten. Doordat de twee wijken enorm van elkaar verschillen, is Matera een fascinerende Zuid-Italiaanse stad. We wandelen hier langs de Strada Panoramica dei Sassi, vanwaar we een goed beeld op de grotwoningen hebben. Waarschijnlijk hebben de grotten vroeger als schuilplaats gefungeerd voor gevluchte monniken. Later werden de rotswoningen overgenomen door arme boeren en weer veel later werden er complete woonhuizen en kloosters in de rotsen uitgehakt. (ca 160 km)
Regio Basilicata
Ontdek Basilicata
Matera grotwoningen
(Google Maps) Matera Matera
Matera

Matera
Dag 6 - zondag 20 april, Eerste Paasdag       Metaponto en Maratea.
Vandaag reizen we via Metaponto naar Maratea. Metapontum werd in de 7e eeuw voor Chr. gesticht. Het was een welvarende stadstaat met een sterke filosofische traditie, die door Pythagoras werd gevestigd.
Interessant zijn de Tavole Palatine (6e eeuw voor Chr.) bij de brug over de Bradano en een Dorische tempel, gewijd aan Hera. Er staan nog vijftien zuilen overeind. We brengen een bezoek aan het Museo di Metaponto en rijden na de lunch verder naar het kleine havenplaatsje Maratea voor de overnachting. Het kleine haventje, Maratea Inferiore, ligt aan de voet van het oude centrum, Maretea Superiore. (ca 220 km)
(Google Maps) Metaponto Metaponto
(Google Maps) Maratea Maratea
Metaponto
Maratea
Dag 7 - maandag 21 april       Napels - Herculaneum.
Zoals gebruikelijk vertrekken we weer om 8.30 uur. Na een korte koffiepauze onderweg, arriveren we tegen 12.00 uur bij het Archeologisch Museum in Napels. Het museum bevat o.a. mozaÔeken en wandschilderingen uit PompeÔ en Herculaneum. Onze gids geeft een rondleiding van ruim een uur, en voert ons door de belangrijkste zalen van het museum.
Na de lunch op eigen gelegenheid gaan we naar de indrukwekkende opgraving van Herculaneum.
Deze Romeinse havenstad werd bij een uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 bedolven onder een meer dan 20 meter hoge laag modder en lava. We krijgen hier, door de goede uitleg van een deskundige Nederlandstalige gids, een goede indruk van de verwoesting die de uitbarsting van de Vesuvius heeft aangericht en van het dagelijks leven in de Romeinse tijd.
We overnachten in de omgeving van Napels in het hotel waar we ook de eerste nacht verbleven. (ca 210 km)
(Google Maps) Herculaneum Herculaneum
(Google Maps) Paestum ruÔnes Paestum ruÔnes
Herculaneum
Napels
Napels panorama
Museum Napels
Vesuvius
Herculaneum
Dag 8 - dinsdag 22 april       Napels - Vliegreis naar Eindhoven.
De ochtend hebben we nog ter vrije besteding.
Velen wandelen nog naar het centrum van Nola, waar nog enkele pleinen en mooie kerken te bezichtigen zijn.
Tegen 11.00 uur vertrekken we naar het lunchadres waar we om 12.00 uur aankomen. Na het maken van de groepsfoto genieten we van een goed verzorgde afscheidslunch. Nadat Ton de gids en de chauffeur bedankt heeft, zorgt Lambert nog voor een aangename afscheids conference.
Na de afscheidslunch vertrekken we naar het vliegveld van Napels voor de terugreis.
In Eindhoven staat de bus gereed om ons naar Vlisco in Helmond te brengen. Na afscheid genomen te hebben is tegen 19.45 uur iedereen op weg naar huis.
(Google Maps) Luchthaven Napels Luchthaven Napels
(Google Maps) Vlisco Helmond Vlisco

Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print