VERENIGING VAN VRIENDEN VAN HET
GEMEENTEMUSEUM HELMOND


IERLAND

8-daagse vliegreis naar Ierland
van zondag 6 mei t.m. zondag 13 mei 2012


reisleider
Ad Snels


ass. reisleider
Leo van Tilburg Sophus Travel 
Sophus Travel


Klok Dublin
Weerbericht Dublin
www.visitdublin.com/2012
www.discoverireland.com
www.museum.ie
www.titanic100.ie


 Fotoreportage Frans Jacobs
 Reisverslag Leo van Tilburg
dag 1, zondag 6 mei
In de ochtend vertrekken we vanaf de parkeerplaats van Vlisco met een bus gezamenlijk naar Schiphol om met Aer Lingus (Ierse luchtvaartmaatschappij) om 13.05 uur naar Dublin te vliegen.
U mag bij Aer Lingus 20 kilo aan ruimbagage meenemen en 10 kilo handbagage.
Aan boord worden drankjes en hapjes geserveerd tegen betaling.

Na aankomst in Dublin maken we vanaf het vliegveld een bustoer door Dublin voor een eerste kennismaking met de stad, waarna we naar ons hotel gaan, het Academy Plaza Hotel in het centrum van de stad. In dit hotel verblijven wij 4 nachten.
Dublin is meestal het eerste aankomstpunt voor bezoekers en is een bruisende jeugdige stad met een aantrekkelijke mix van geschiedenis, cultuur, hippe bars en pubs, elegante architectuur, fantastische winkelmogelijkheden en verfijnde restaurants. De stad is momenteel met recht één van Europa's hotspots!

(Google Maps) Vlisco Helmond Vlisco
Aer Lingus
Aer Lingus voorwaarden
Dublin


 Academy Plaza Hotel 
Academy Plaza Hotel

dag 2, maandag 7 mei
Dublin.
We beginnen de ochtend, onder leiding van een stadsgids, met een stadswandeling van anderhalf uur door Dublin voor een hernieuwde kennismaking met de stad. De wandeling voert ons o.a. langs de Dublin City Hall, het Trinity College en vele andere mooie gebouwen en pleinen zoals het Merrion Square, waar ook het huis staat waarin Oscar Wilde ooit gewoond heeft.
Bezoek aan Guinness Brewery (Guinness Storehouse) met een lunch in dit mooie gebouw en in de namiddag een bezoek aan het Trinity College met een blik op het beroemde Boek van Kells en als de tijd het toelaat een bezoek aan het Dublin Castle.

Dublin
Universiteit van Dublin
Trinity College Library
www.bookofkells.ie
bookofkells.pdf
Trinity College Dublin
Merrion_Square Dublin
Guinness Storehouse
Lunch Guinness Storehouse
Dublin Castle
dublin castle
Academy Plaza Hotel
dag 3, dinsdag 8 mei
Newgrange en Drogheda.
Een bustocht naar Newgrange, 55 km van Dublin, richting het noorden. Wij doen hier onze uiterste best om ook binnen een kijkje te kunnen nemen, maar hebben geen garantie dat dat ook zal lukken.
Hieronder een beschrijving van het ruim 5000 jaar oude, uit het stenen tijdperk afkomstige monument. Een uitgebreidere beschrijving kunt u lezen in het reisboekje wat u zult ontvangen.
Newgrange is erkend als Werelderfgoed door UNESCO en trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers.

Vervolgens gaan we door naar Drogheda voor de lunch.
Drogheda (Iers-Gaelisch: Droichead Átha, betekenis: Brug van de doorwaadbare plaats) is een havenstad in de county Louth, in het noorden van Ierland. In 2006 telde de stad 35.090 inwoners, inclusief buitenwijken.
Drogheda ligt 56 kilometer ten noorden van Dublin op enkele kilometers afstand van de Ierse Zee. De rivier Boyne deelt de stad op in twee delen. In deze omgeving bij de rivier vond de Slag aan de Boyne plaats tussen Jacobus II en Willem III op 12 juli 1690.
Na de lunch brengen we op de terugweg een bezoek aan de kloosterruïne Monasterboice.
Dit is een voormalig klooster uit de vijfde eeuw, gesticht door St. Buithe, het is gelegen op acht kilometer afstand van Drogheda. Begin twaalfde eeuw verloor het klooster zijn functie, mede door de stichting van Mellifont Abbey. Op het kerkhof staan, naast een negende-eeuwse ronde toren, drie grote Keltische Kruisen uit de tiende eeuw. Eind vijfde eeuw werd het klooster Monasterboice gesticht door St. Buithe mac Bronach, die stierf in 521. Het was zowel een klooster voor broeders als voor nonnen. Van 890 tot 923 was Muiredach mac Domhnaill abt. In 1097 werd het klooster, inclusief de kostbare bibliotheek, door brand verwoest. Het klooster bleef tot 1122 in gebruik.

Newgrange
Newgrange
Drogheda
Drogheda
Lunch in Drogheda
Monasterboice
Monasterboice
Concerto Performances


Academy Plaza Hotel
dag 4, woensdag 9 mei
Dublin.
In de ochtend van deze 4e dag is Dublin weer aan de beurt. We beginnen met een bezoek aan de St. Patrick's Kathedraal, waarna we na de koffiepauze een bezoek gaan brengen aan de National Gallery. Hier kunnen we de belangrijkste kunstschatten van Ierland bewonderen.
Dan wordt het tijd voor een gezamenlijke pub-lunch in The Brazen Head, de oudste pub van Dublin. Deze pub stamt uit 1198.
Na de lunch een mooie boottocht over de Liffey River om Dublin op een andere manier te bekijken.

In de namiddag is er nog tijd voor eigen invulling in het centrum van Dublin.
's Avonds een folkloristisch cultureel programma n.l. de Merry Ploughboys show met diner.

St. Patricks Cathedral
St. Patricks Cathedral
National Gallery Ierland
National Gallery Ierland
The Brazen Head
Lunch in Brazen Head
The Brazen Head
www.lifeyrivercruises.com
Merry Ploughboys Pub
Merry Ploughboys


Academy Plaza Hotel
dag 5, donderdag 10 mei
Dublin - Kildare - Limerick - Killarney.
Verplaatsing naar ons volgende hotel in Killarney waar we 2 nachten zullen blijven. Tijdens de rit hier naar toe nemen we onderweg een koffiepauze in Kildare.
Vrije lunch en een vrije rondwandeling in Limerick, waarna we doorreizen naar ons hotel in Killarney om op tijd te zijn voor het avonddiner. Wij verblijven 2 nachten in het Killarney Court Hotel. Dit hotel ligt op 10 minuten lopen van het centrum van Killarney.
Limerick, in het middenwesten van Ierland, is een levendige stad aan de oevers van de majestueuze Shannon, de langste rivier van Ierland. De stad ligt ingebed tussen de prachtige natuurgebieden van de Burren in County Clare in het noorden en de verbluffende Ring of Kerry in het zuiden.

Tijdens de vrije wandeling in Limerick kan men een bezoek brengen aan het King John's Castle in het hart van de middeleeuwse wijk op Kings Island.
Dat kasteel is een bijzonder indrukwekkend Normandisch vestingwerk; het massieve poortgebouw, de kantelen en de hoektorens zijn een verkenning waard. Andere historische bezienswaardigheden zijn Thingmount, (een raadskamer en rechtbank uit de Vikingentijd), het Lady's Palace van de vroegere bisschop, het stadsmuseum, St. Mary's Kathedraal, de Treaty Stone en de Thomond Bridge.
Kildare
Limerick
Killarney
Killarney


Killarney Court Hotel
Killarney Court Hotel
  
Killarney Court Hotel

dag 6, vrijdag 11 mei
Killarney - Ring of Kerry.
Een bezoek aan Ierland is niet geslaagd zonder de Ring van Kerry gereden te hebben.
In de ochtend beginnen we aan de Ring van Kerry om te genieten van het prachtige natuurschoon dat dit deel van Ierland te bieden heeft. Lunch onderweg voor eigen rekening.
Na afloop van onze mooie tocht is er nog tijd voor een verkenning van Killarney alvorens aan het diner te gaan.
Indien het weer tegenwerkt kunnen we deze rit vervangen door een bezoek aan het Bantry House.
Bantry House in West Cork, een historisch huis met tuinen en terrassen, bevat een belangrijke collectie wandtapijten, schilderijen, meubilair en andere interessante voorwerpen.
Bantry House is niet slechts een van de mooiste historische panden in Ierland, maar het heeft ook een van de mooiste uitzichten met zicht over de baai van Bantry in West Cork en bezit een prachtige tuin met subtropische begroeiing. Het is open voor het publiek sinds 1946.

Ring of Kerry
Ring of Kerry foto's
Bantry House


Killarney Court Hotel
dag 7, zaterdag 12 mei
Cork en omgeving.
Na afscheid genomen van het hotel gaan we op weg naar Cork. Onze laatste nacht is dus niet in Killarney maar Blarney Golf Resort in de buurt van Cork
Wij hebben gekozen voor 3 hotels om het aantal reiskilometers te beperken.
We beginnen die dag met een georganiseerde stadswandeling door de derde grootste stad van Ierland. Zo is b.v. the Englisch market, ouder dan de beroemde Boqueria markt in Barcelona.
Na onze lunch is een bezoek met rondleiding aan de St. Fin Barre's Kathedraal op zijn plaats. Indien er nog tijd over is, ook nog een bezoek aan de St. Mary's Kathedraal.
Een vakantie in Ierland moeten we besluiten met een whiskeyproeverij, zoals we ook al van Guiness bier en de Ierse pubmuziek genoten hebben.
Dus een bezoek aan de Jameson Heritage Centre in Midleton (ongeveer 20 km van Cork) om te zien hoe deze whiskey in het verleden gemaakt werd, waarna een proeverij van al deze whiskey-kwaliteiten een mooie afsluiting van de dag is.
Hierna gaan we voor onze laatste nacht naar het Blarney Golf Resort.

Cork
Englisch market foto's
St. Fin Barre's Cathedral
St. Mary's Cathedral foto's
Distillery Walk, Midleton


  
Blarney Golf Resort

dag 8, zondag 13 mei
Blarney - Cork - Amsterdam.
In de ochtend is een bezoek aan het Blarney Castle zeker de moeite waard alvorens we in Cork een gezamenlijke afscheidslunch houden. Om 15.00 uur melden we ons bij de luchthaven van Cork voor onze terugvlucht.
De vlucht van Cork naar Amsterdam is om 17.10 uur.
Vanaf het vliegveld gaan we weer met de bus naar Helmond en genieten onderweg van een door Sophus Travel geregelde broodmaaltijd.

Blarney Castle
Blarney Castle
Blarney Castle film
Lunch Cork Intern. Hotel
The Brook Inn
Aer Lingus
(Google Maps) Vlisco Helmond Vlisco

Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print