VERENIGING VAN VRIENDEN VAN HET
GEMEENTEMUSEUM HELMOND


Lissabon

7-daagse Vliegreis naar Lissabon en omgeving
van zondag 10 t.m. zaterdag 16 oktober 2010


reisleider
Ad Snels


chauffeur


gids
Daphne Lefeber
Fotoreportage
Reisverslag   Auteurs:
Adrienne Bloemen en Ad Snels
dag 1, zondag 10 oktober
Busreis naar Brussel en vandaar vliegreis naar Lissabon. Bij aankomst krijgen we de gelegenheid een eerste impressie van in de Portugese hoofdstad op te doen, door een rit met de bekende "rode tram" door het meest traditionele gedeelte van Lissabon. Ondertussen zal de chauffeur de bagage naar het hotel brengen, zodat deze bij aankomst al in de kamer is.
(Google Maps) Vlisco Helmond Vlisco
(Google Maps) Lissabon Lissabon
dag 2, maandag 11 oktober
Omdat in Lissabon de meeste musea op maandag gesloten zijn, brengen we vandaag een bezoek aan Sintra en omgeving. Daar gaan we naar het Palácio Nacional de Sintra en hebben we een rondleiding in het paleis, met als hoogtepunten de Sala das Pegas, de Sala dos Brasőes en de Sala dos Cisnes. Daarna hebben we enige tijd vrij om de stad te verkennen en een ruime lunchpauze.
's Middags reizen we van Sintra naar de Cabo da Roca, het meest westelijke punt van Europa, waar we even uitstappen, om vervolgens naar Cascais te gaan, een bekoorlijk gelegen vissersdorp, dat na 1870 in trek kwam als badplaats. Daarna langs de kust over Estoril terug naar Lissabon.
(Google Maps) Sintra Sintra
(Google Maps) Paleis van Sintra Paleis van Sintra
(Google Maps) Cabo da Roca Cabo da Roca
dag 3, dinsdag 12 oktober
's Morgens een stadswandeling, o.l.v. een Nederlandstalige gids, in Lissabon in de buurt van de Torre de Belém, langs het Palácio de Belém met de Jardim Agrícola Tropical; we brengen een bezoek aan het befaamde Mosteiro dos Jerónimos en daarna koffie met "Pastéis de Belém" in het Antiga Confeitaria de Belém. Voorts de Torre de Belém met het Padrao dos Descobrimentos (Monument der Ontdekkingen).
Voordat we 's middags naar het Berardo Collection Museum bij het Centro Cultural de Belém gaan, wordt er een ruime lunchpauze ingelast.
Het museum heeft een gedeelte met moderne kunst uit de hele 20e eeuw met o.a. Picasso, Dali, Francis Bacon en Andy Warhol en Portugese kunstenaars als Vieira da Silva, Angelo de Sousa, Paula Rego enz.
's Avonds dineren we buiten ons hotel in het Fado restaurant Bacalhau de Molho in Casa de Linhares.
Lissabon fotogalerie
(Google Maps) Torre de Belém Torre de Belém
(Google Maps) Berardo Collection Museum Berardo Museum
Casa de Linhares
Fadomuziek
dag 4, woensdag 13 oktober
Vandaag brengen we een bezoek aan de best bewaarde stad uit Portugal's Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen en specerijenhandel: Évora. Deze stad werd in 1986 uitgeroepen tot werelderfgoed door de Unesco. Évora was ooit het centrum van de Portugese contrareformatie en de inquisitie.
We hebben een stadswandeling o.l.v. een Nederlandstalige gids door deze kunststad met haar witte en door arcaden omzoomde straten, met als bezienswaardigheden het Praça do Giraldo, de Templo de Diana uit de 2e eeuw en het daarnaast gelegen klooster van de monniken van St. Eloy, (Convento dos Loios), dat nu een pousada is.
Verder de kerk van St. Jan de Evangelist, verfraaid met 18e eeuwse azulejos, de Mouraria (Moorse wijk) met het Palácio de Cadaval met Moorse en spitsboogvensters en de Sé, de 15e eeuwse kathedraal, centrum van religieuze macht ten tijde van de inquisitie. Na de ruime lunchpauze bezoeken we het Museu de Évora met schilderijen, beeldhouwwerken en archeologische objecten, waarna we weer naar Lissabon terug gaan.
(Google Maps) Évora Évora
Museu de Évora
Vasco da Gama
dag 5, donderdag 14 oktober
Vandaag brengen we opnieuw in de Portugese hoofdstad door. We maken o.l.v. Nederlandstalige gids een stadswandeling door de wijken Baixa, Alfama en Mouraria.
B.v. vanaf het Praça do Comercio naar het Casa dos Bicos, de Sé Catedral, waarvan we ook het interieur bekijken, de Arco de Jesus, Café Pois, Rua de Săo Pedro met zijn markante viskramen, de Estevăokerk, waar we van een mooi uitzicht, het Largo das Portas do Sol met het beeld van de patroonheilige van de stad Săo Vicente, het Castelo de Săo Jorge, met in een hoek een urinoir met smeedijzeren versiering, een veel gefotografeerd kunstwerk. En zo gaan we naar de Ponto 25 de Abril. Aansluitend maken we een boottocht op de Taag en aan boord hebben we een gezamenlijke lunch, bestaande uit een 3-gangen menu inclusief consumpties. Een mooie gelegenheid om Lissabon vanaf het water te bewonderen.
's Middags een bezoek aan het Museu Nacional de Arte Antiga. In dit oudste museum van de stad bevinden zich tussen antieke meubels, porselein en wandtapijten, ware meesterwerken van Portugese en Europese schilderkunst uit de periode 14e - 19e eeuw. Een meesterwerk is het Vicente-altaar van Nuno.
(Google Maps) Lisbon Cathedral Lisbon Cathedral
(Google Maps) Lisbon Cathedral Museu Nacional
dag 6, vrijdag 15 oktober
's Morgens een bezoek aan Óbidos, een schitterend middeleeuws, geheel ommuurd stadje dat op een heuvel is gelegen. Het is een nationaal monument van Portugal.
Via een dubbele poort in zigzagvorm, met 18e eeuwse azulejos, komen we in de hoofdstraat, de Rua Direita. Halverwege de poort en de burcht staat op een plein de Igraja de Santa Maria, een 16e eeuwse renaissancekerk, die gebouwd is over een tempel van de Visigotenen en die ook nog een tijd moskee is geweest. Ze heeft 18e eeuwse blauw azulejos met plantenmotieven. In het koor de 16e eeuwse graftombe van Joăo de Noronho. Verder een retabel van het hoofdaltaar dat geschilderd is door Joăo da Costa en tenslotte andere religieuze schilderijen van Josefa de Óbidos (1634-1684).Voor de kerk de "pelourinho", een soort gebeeldhouwde zuil, waarbij vroeger recht werd gesproken en de stadsomroeper zijn nieuwtjes ten beste gaf.
Bij het hoger gelegen kasteel, nu de Pousada do Castelo, een prachtig uitzicht o.a. op het 3 km. lange aquaduct uit de 16e eeuw.
Na het bezoek aan Óbidos rijden we voor de lunch naar Ericeiro, bekend om zijn vis en na een ruime lunchpauze in dit vissersplaatsje gaan we naar Mafra voor een bezoek aan het Koninklijk Paleis-Klooster, dat in opdracht van Koning Joăo V in de periode van 1717 - 1730 gebouwd werd door de Duitser Ludwig en zijn zoon. Dit complex van 220 bij 205 meter, heeft Koninklijke vertrekken, een zeer interessante, 88 meter lange bibliotheek, een basiliek, een museum enz.
(Google Maps) Óbidos Óbidos

(Google Maps) Mafra National Palace Mafra National Palace
dag 7, zaterdag 16 oktober
De laatste dag van onze reis sluiten we af met een bezoek aan het moderne gedeelte van Lissabon. De tour begint met een bezoek aan het "Madre de Deus Convento" waarin nu het Museo Nacional do Azulejo. Als de tijd het toelaat zullen we dit azelejos museum zeker bezoeken. Verder staan op het programma het voormalig expo terrein, het Station Oriente van Santiago Calatrava, het imposante Paviljoen van Portugal van Álvaro Siza Vieira, de Torre Vasco da Gama, de kabelbaan en de 17 km lange Vasco da Gamabrug
O.o.v. vertrekken we om 14.50 uit Lissabon naar Brussel, maar we zullen vooraf tijd inruimen voor de lunch. Om 18.30 worden we dan weer in Brussel verwacht, waar de bus klaar staat om ons naar Helmond te brengen. Aan boord is dan voor iedereen een broodmaaltijd aanwezig.
Azulejo

(Google Maps) Vasco da Gama-brug Vasco da Gama-brug










(Google Maps) Vlisco Helmond Vlisco


Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print
Mw. M. Ammerlaan Mw. A. Bloemen-Philippus Mw. M. Brouwers Mw. P. Claasen-van de Ven Dhr. A. Claassen Mw. E. van Duppen-van Mierlo Mw. C. van Santen-van Eekert Mw. M. Iddink-Linden Dhr. B. Jonker Mw. M. Jonker-de Monchy Mw. E. Joosen-Jansens Mw. J. van Melis Mw. M. Kager-Dekker Mw. Y. van Leusden-Weeber Mw. H. Vossen-van de Ven Mw. L. Maagdenberg Dhr. P. Boden Mw. G. van Melis Hr. G. Meijer Mw. A. Meijer-Termeer Dhr. E. Olympio Mw. P. Olympio-Welten Mw. Rozeboom Dhr. N. Docters van Leeuwen Dhr. A. Snels Mw. C. Snels-van den Burg Mw. W. Meulendijks-Wasser Dhr. R. van der Weij Mw. E. van der Weij-van de Berg Dhr. A. Willems Mw. W. Willems-van de Moosdijk Dhr. F. Wijnheijmer Mw. F. Wijnheijmer-Kuiper Dhr. J. van Baalen Dhr. R. Wijn Mw. H. Boijens